Hummus

Ca 4 dl – 5 min


6 dl kokta kikärter eller 2 burkar färdigkokta kikärter

2-3 msk oliv-eller rapsolja

3-5 msk vatten

1-2 msk citronsaft

1 pressad vitlöksklyfta

½-1 tsk sambal oelek, samt salt


Beredning: Mixa kikärter utan spad, olja, citronsaft och vitlök i en matberedare. Späd med bönspad till önskad konsistens och smaka av med sambal oelek och salt. Fortsätt mixa såsen så att den blir riktigt fluffig i konsistensen.

Tips! Byt ut oljan mot 2 msk tahini (sesampasta) samt 0.5 –1 tsk spiskummin.



Borsjtj


4 portioner – c:a 30 min.


1 gul lök

2 klyftor vitkål

7 medelstora rödbetor

1 morot

1 liten klyfta vitkål (ca 200 g)

1-2 msk olivolja

1 liter grönsaksbuljong

1 lagerblad

2 kryddpepparkorn

salt, peppar


Beredning: Skala och hacka lök samt vitlök. Ansa, skala samt strimla rödbetorna, moroten och vitkålen grovt. Riv en rödbeta för sig och ställ åtsidan.

Fräs alla grön-och rotsaker i oljan. Tillsätt buljong, lagerblad och kryddpeppar. Låt soppan koka i ca 20minuter. Rör ner den rivna rödbetan. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

Servera gärna soppan med en klick kvarg eller tofu, som är smaksatt med riven pepparrot.




Skagenröra

 

3 dl riven morot

1 dl sojafärs (koka i buljong och krama bort överflödigt vatten)

1 knippa färsk hackad dill

1-1/2 finhackad lök

3 dl sojamajonäs

Röd och svart tångkaviar (kaviart) efter smak

en knivsudd cayennepeppar

 

Ingredienserna blandas

Smaksätt med örtsalt, sirap, äppelcidervinäger och citron