Rödbetssallad

 

 

 

6 dl. Koka rödbetor med skal. Skala dem och tärna dem.

 

4 dl. Koka potatis och tärna dem.

 

4 dl. Tärna mjölksyrad gurka.

 

2 dl. Tärnad äpple

 

1 dl. tärnad rödlök.

 

Blanda

1 dl rapsolja

1 del rödbetsspad

citronsaft

 

ör ner oljeblandningen i salladen.

 

Smaka av med örtsalt. 

 

 

 

Waldorfssallad

 

 

 

1 påse valnötter, hacka

2 stjälkar selleri, hacka

6 äpplen hackas med skal

1 liter sojayoghurt

 

Alla ingredienser blandas

Smaka av med örtsalt, citron och svartpeppar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apelsinmarinerad grönkålssallad

 

 

 

1 apelsin

1 sött äpple

1/2 del valnötter

5 del hackad grönkål eller savojkål

2 msk russin eller torkade tranbär

saften av en halv apelsin

1 msk rapsolja

 

Skär bort både skalet och det vita på apelsinen och skär den i bitar.

Riv äpplet grovt.

Hacka valnötterna grovt.

Blanda alltihop.

 

 

 

 

 

 

Skagenröra

 

 

1/2 påse sojafärs Koka färsen i buljong. Pressa ur vattnet

10 dl riven morot

Hackad deill( färsk och/eller frusen)

2 dl hackad rödlök

10 dl soyamajonäs

Cayennepeppar

 

Blanda ingredienserna.

Smaksätt med örtsalt, sirap, äppelcidervinäger och ctron.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orientaliskt bovete

 

 

 

4 dl helt bovete

8 dl örtbuljong

1 msk kanel

1 tsk spiskummin

1/2 tsk kardemumma

4 salladslökar

2 dl hela sötmandlar

1 nypa havssalt

röd shisokrasse, alt. vanlig krasse

olivolja till stekning

 

Koka upp bovetet i vatten och slå bort vattnet,

Detta gör man för att få bort eventuella bitterämnen.

Koka bovetet i buljongen efter anvisningarna på baketet.

Stek kryddorna i lite olivolja,

Hacka salladslöken. Lägg ner bobetet, mandlarna och salladslöken i pannan.

Salta. Vänd runt så det blir varmt.

Dekorera med röd shisokrasse eller vanlig krasse.

 

 

 

 

Quinoasallad

 

2 dl Quinoa

1 dl små gröna ärtor

1 gul paprika

5-6 soltorkade tomater

Bladpersilja

Coktail tomater

Rödlök

Äppelcidervinäger

Olivolja

Svartpeppar

 

2 dl quinoa koas med 4 del vatten + lite buljong

Låt kalna.

Blanda i 1 dl små gröna ärtor

 

Hacka 1 gul paprika

Hacka 1 rödlök

Hacka 5-6 soltorkade tomater.

Blanda det hacke med quinoan.

Dressing:

blanda 2 msk olivolja

3 msk hackad dill, örtsalt och lite svartpeppar.

Detta blandas i salladen.

 

 

Röd linspastej

 

1 dl röda splittade linser

2 dl vatten

1 vitlöksklyfta

2 msk tomatpuré

1 tsk plantaforce

1 tsk timjan eller provencalsk krydda

 

Koka linserna 10 minuter.

Pressa i en vilöksklyfta

Rör ner tomatpuré, plantaforce och kryddan.

Låt koka ytterligare några minuter tills linserna mosar sig.

Tillsätt lite extra vatten vid behov.

 

 

 

Potatissallad med pesto

 

6-8 potatisar kokas och tärnas.

1/2 purjolök strimlas fint.

En burk röd pesto blandas i.

Smaksätt med örtsalt och svartpeppar.

 

 

 

Sojamajonäs

 

I paket rumstempererad sojagrädde (helst Provamel)

1 ½ dl rapsolja med neutral smak.

1-2 msk stark söt senap

2 msk pressad citron

1 msk äppelcidervinäger

örtsalt

 

Lägg alla ingredienserna i en mixer (samtliga skall vara rumstempererade)

Mixa kraftigt i någon minut

Smaka av med örtsalt

 

Mandeltårta

 

 

 

2 hg mandlar

10 fikon

1-2 dl russin

1 paket kokos.

Kanel

 

Russin och fikon delas coh blötlägges 3 tim.

Häll bort vattnet.

Mixa mandel, russin och fikon och tillsätt kokos och kanel efter smak så att konsistensen blir att det går att platta ut massan till en tårtbotten

 

Smält 100 gr mörk choklad i vattenbad och bred på tårtbotten.

Garnera med t.ex kiwi, psysalis coh valnötter.

 

 

 

 

Kunde varit laxpaté

 

Färgerna och dillsmaken påminner om laxpaté

Här görs den av nötter och frön.

 

1½ dl mandlar, blötlagda

1½ dl solrosfrön, blötlagda

2 msk vatten

1 morot, skuren i små bitar

1 salladslök, finhackad

1 nypa salt

1 msk citronjuice

½ knippe dill, hackad

 

Garnering:

1 citron

dillkvistar

 

Till servering:

blandsallad

 

Blötlägg mandlar coh solrosfrön i 4-8 timmar

Kör alla ingredienser i matberedaren-

Smaka av med salt, cintronjuice coh dill.

Forma som en paté på ett vacker fat

Garnera med citronskivor och dillkvistar.